Trifender

Trifender®

Biokontrol Hungária Nonprofit Kft. által biotermesztésben is engedélyezett termék.

Trifender®

Termésnövető mikrobiológiai készítmény, gombaölő mellékhatással. A talajból fertőző kórokozó gombák (Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora) közvetlen elpusztítása mellett a gyökérzet egészséges fejlődését segíti elő.

Biokontrol Hungária Nonprofit Kft. által biotermesztésben is engedélyezett termék.
Kultúra

Károsító

Dózis

Évi

Az alábbi AKG programokban használható

Burgonya

Talajlakó gombák

3-5 kg/ha

Cukorrépa

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Csemegekukorica

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Hibridkukorica

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Kukorica

Talajlakó gombák

1-3 kg/ha

0* nap

Zöld Bővebb információ

Lencse

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Mák

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Napraforgó

Diaporte

2-3 kg/ha

0* nap

Zöld Bővebb információ

Szklerotínia

2-3 kg/ha

Olajtök

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Szárazbab

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Szárazborsó

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Szója

Talajlakó gombák

2 kg/ha

Zöldbab

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha

Zöldborsó

Talajlakó gombák

2-3 kg/ha


* Rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.Javasolt technológia

FELHASZNÁLÁS ÉS DÓZISOK A Trifender® felhasználható különböző kultúrákban, a növények életképességének, növekedési erélyének fokozására az említett talajlakó kórokozók elleni mellékhatással.

Szántóföldi kultúrákban: 2,0–3,0 kg/ha Kertészeti kultúrákban: 4,0–6,0 kg/ha Javasolt technológiák A készítményből felhasználáskor vizes szuszpenziót kell készíteni. A kijuttatásnál a maximális koncentráció 1 %-os lehet (100 l vízben 1 kg Trifender® feloldva). Ennél több vízzel az adott terület egységre vonatkoztatott mennyiséget ki lehet juttatni, de kevesebbel nem.

Beöntözés esetén a hektáronkénti kívánatos készítmény dózist kell a beöntözéses kezeléshez szükséges vízmennyiséggel kijuttatni. A készítményt vagy a talaj felszínére kell permetezni, vagy az elvetett magokat, ill. az elültetett palánták, csemeték gyökerét kell a készítmény vizes szuszpenziójával (0,05–0,1 %-os oldaltban) beöntözni.

Kis mennyiségű vízzel történő kijuttatás esetén sekély talajba dolgozás javasolt. A kezelés 3–4 hetente 1–2 alkalommal megismételhető, ill. a kezelés megismétlése 8–12 hét után javasolt. A készítmény hatását optimálisan 16–25°C talajhőmérséklet és 60–70% víztelítettség mellett fejti ki. A kijuttatásra használt eszköz gombaölő szer maradékot nem tartalmazhat.

Kertészeti kultúrákban az első, teljes felületre történt kezelés után a második állománykezelést csepegtető berendezéssel vagy mikro szórófejes öntözéssel is meg lehet oldalni, vagy a növényre permetezni, majd locsolással a talajba mosatni a készítményt.


Javasolt kombinációk, keverhetőség

FIGYELMEZTETÉS! A biopreparátum gombákra is ható talajfertőtlenítő szerekkel és gombaölő szerekkel együttesen nem alkalmazható.


Megjegyzés

Növényvédő szernek nem minősülő készítmény!

Gyakorlati tanácsok A Trifender® bármely növénykultúrában felhasználható. A készítményből felhasználáskor vizes szuszpenziót kell készíteni, melyet a talajfelszínre kell kipermetezni. Az ajánlott alkalmazási koncentráció permetezés esetén 1,0 kg Trifender®/100 l víz. Beöntözés esetén a hektáronkénti kívánatos dózist kell a beöntözéses kezeléshez szükséges vízmennyiséggel kijuttatni.

HATÁSMECHANIZMUS A Trifender® mikrobiológiai készítmény sokrétű hatásán keresztül elsősorban a növények gyökérzetének egészséges fejlődését segíti elő, és ezen keresztül fejti ki kedvező hatását. Egyrészt hat a talaj mikrobiológiai összetételére, másrészt közvetlenül a növényre. Fokozza a növények növekedését, valamint javítja azok stressztűrő képességét. Hatásmechanizmusuk több tényezőből áll össze: – Antibiotikus hatású anyagok termelése más (kórokozó) mikroorganizmusok ellen. – Más gombák (köztük kórokozók) gombafonalának közvetlen parazitálása. – Az élettér kolonizálása más (kórokozó) gombák elől. – Növényi növekedést serkentő anyagok termelése. – Cellulózbontás, bizonyos mikroelemek felvehetővé tétele a növények számára. – A gyökérrendszer környezetében lévő (más mikrobák által termelt) kedvezőtlen tulajdonságú anyagok közömbösítése, lebontása. – Nem specifikus immunválasz kiváltása növényekben még a kórokozók támadása előtt.

HATÁSSPEKTRUM A Trifender®-nek bizonyított mellékhatása van a következő kórokozók ellen: Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora, Rhizoctonia, Verticillium, Makrophomina, Phoma, Pyrenochaeta.

Nincsenek megjegyzések: