Stevia Rebaudiana


Eredete
Ez a növény Paraguayban őshonos, ahol a helyi guarani indiánok használják többszáz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen, vágási sebek esetén is, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. A Stevia Rebaudiana Bertoni leveleiből készített kivonatok becslések szerint többszázszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt fõleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevő stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside, fehér por alakban is kivonható, amit először 1931-ben francia tudósoknak sikerült elérni. Steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.4-0.7%) tartalom, és további édesítő kémiai járulékanyagok.
Próbaültetvényes kísérleteket végeztek Spanyolországban, Kanadában, Ausztráliában, de számos más országban is, például 1998 óta még a Cseh Köztársaságban is. Paraguayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia jelentős részén (pl Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld) már nagyon rég óta termesztik és használják. Paragayban több mint száz éve, Japánban 33 éve, Kínában 18 éve fogyasztják. Eddig egyetlenegy mellékhatásos esetet sem regisztráltak semelyik kontinensen. A Shanghai Star tavaly (2002) március végi kiadása idézi Shanghai város Egészségügyi Felügyelő Intézetének igazgatóját, aki szerint "az utóbbi 17 évben egyetlen dokumentált eset sem fordult elő a stevia édesítőszer betegségkeltő hatásaira.

Gyógyító hatású növény, melyből ma már édesítőszert is készítenek. Nem tartalmaz szénhidrátot, így nem csak cukorbetegek, de candidások és diétázók is fogyaszthatják.A Stevia egy hihetetlenül édes növény, szárított levelei negyvenszer, a kivonatai akár 300-szor édesebb a cukornál.Mellékíz-, kalória- és szénhidrátmentes. Kitűnően alkalmas édesítésre, főzésre és sütésre egyaránt. Ma már több formában, szirupként, porként és tablettaként is megvásárolható. Az eddigi kutatások szerint a Stevia:
  • Kalória mentes
  • Szénhidrát mentes
  • Nagyon kevés kell belőle
  • Nincs mellékíze
  • Nem mérgező
  • Teljesen természetes
  • Főzhető, süthető
  • Klinikailag tesztelt
  • Javítja az emésztést
  • Csökkenti a magas vérnyomást
  • Gyulladás csökkentő hatású
  • Alkalmazzák bőrbetegségekre
  • Csökkenti a gyomorsavat
  • Antibakteriális tulajdonságai révén segít a fogszuvasodás megelőzésében
A Steviát leginkább Dél-Amerikában és Ázsiában termesztik, jótékony hatásai miatt már évszázadok óta használják. Manapság a leveléből teát főznek, a kivonatokat, pedig édesítésre használják.A Brazíliában és Paraguayban élő bennszülött lakosok évszázadok óta használják a Steviát édesítőszerként. A modern gyógynövény terápia mindkét országban számon tartja, mint vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő, vízhajtó, szíverősítő és általános erősítő szert. Levele cukorbetegség, elhízás, fogszuvasodás, magas vérnyomás, kimerültség, depresszió, édesség utáni vágyakozás és különféle gyulladások ellen használatos.

Használhatják cukorbetegségben, candidiasisban, cukorérzékenységben szenvedő, illetve túlsúlyos egyének is.

Nincsenek megjegyzések: